Iστορία Δικαίου Ι-Το Δίκαιο του Πολέμου μέσα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Το Δίκαιο του Πολέμου μέσα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία
Δρ Δημήτριος Α. Κούρτης (kadimitr@law.auth.gr)
Εισήγηση στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορία του Δικαίου του ΠΜΣ «Θεωρία Δικαίου και Διεπιστημονικές Νομικές Σπουδές» της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2024
Περίληψη εισήγησης: Η παρούσα έρευνα βασίζεται στην ακόλουθη υπόθεση: αρκετοί εκ των σύγχρονων θεσμών του Διεθνούς Δικαίου των Ενόπλων Συρράξεων (ΔΕΝΣ) αλλά και τα περισσότερα από τα εφαρμοστικά τους προβλήματα χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της διιστορικότητας. Με άλλα λόγια, τόσο οι νομικές ρυθμίσεις όσο και ιδίως οι προκλήσεις της εφαρμογής και διασφάλισης του σεβασμού τους δεν αποτελούν ζητήματα των δύο τελευταίων αιώνων, αλλά ανάγονται ήδη στην περίοδο της Αρχαίας Ελλάδας και το σώμα των γραπτών και άγραφων κανόνων που διείπαν το πολεμικό φαινόμενο είτε λάμβανε χώρα μεταξύ Ελλήνων είτε μεταξύ των τελευταίων και βαρβάρων. Στο πλαίσιο της παρούσας εισήγησης, θα εξετάσουμε μερικούς από τους σημαντικότερους θεσμούς του Αρχαίου Ελληνικού Δικαίου του Πολέμου. Αναλύοντας συγκεκριμένες κειμενικές πηγές, θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του κανονιστικού corpus που οι Αρχαίοι Έλληνες υπολάμβαναν ως δεσμευτικό τόσο κατά την έναρξη και διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο και μετά το πέρας της ένοπλης σύρραξης.
Σύντομο βιογραφικό: Ο Δημήτριος Α. Κούρτης είναι διδάκτωρ Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Σήμερα εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα και είναι εντεταλμένος διδασκαλίας στην ίδια ως άνω Σχολή. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο διεθνές ποινικό δίκαιο, την προστασία ευάλωτων ομάδων στο διεθνές δίκαιο, τη νομική ρύθμιση της μνήμης, τη μεταβατική δικαιοσύνη και την ιστορία του διεθνούς δικαίου. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας Genocide and the Right to Exist: An International Criminal Law Account (T.M.C. Asser Press) και σειράς άρθρων και συμβολών πάνω στα επιστημονικά αντικείμενα που θεραπεύει.